Masterclass: Traumasensitief hulpverlenen

Gedurende de masterclass behandelen we het thema trauma en traumasensitiviteit. We gaan in op wat trauma is, wat normale reacties zijn op moeilijke gebeurtenissen en wat er gebeurt wanneer verwerking stagneert. We staan stil bij hoe dit bij kinderen aan de buitenkant merkbaar kan zijn en welke secundaire moeilijkheden hierdoor kunnen optreden. We bespreken welke signalen kinderen af kunnen geven en hoe je gedrag door een traumasensitieve bril kunt waarnemen en duiden. Ook geven we handvatten hoe je hier vanuit begrip en verbinding op kunt reageren.

Traumasensitief handelen is iets anders dan traumabehandeling. We geven je ook een idee wat er op het gebied van behandeling mogelijk is. Kortom de do’s en don’ts in het omgaan met kinderen met trauma.

Een kind leeft altijd in een systeem, we zullen op grond van verschillende casussen stilstaan bij hoe ingewikkeld deze relatie kan zijn en op welke manier je ook systemisch naar trauma kunt kijken.

Naast het verdiepen van inhoudelijke kennis, wordt tijdens beide dagen veelvuldig de verbinding gelegd met de behandelpraktijk.

Door wie?

De training wordt gegeven door Wendy Notermans (GZ-Psycholoog, EMDR Practitioner VEN, Cognitief gedragstherapeut en supervisor VGCt) en Evelien Speel-Flierman (GZ-Psycholoog, Kinder- en Jeugdpsycholoog (NIP), EMDR Europe consultant (VEN), psychotraumatherapeut (NtVP).

Wendy is momenteel werkzaam bij Care4Kidz en werkt tevens als docente voor RINO Zuid.  Evelien is werkzaam in haar eigen praktijk in Eijsden: Praktijk voor Kind en Jeugd. Vanuit haar praktijk is ze tevens werkzaam als supervisor (EMDR VEN, psychotrauma NtVP, GZ opleiding, NIP KJ en SKJ).

Voor wie?

Hulpverleners in de jeugdzorg en docenten/leerkrachten met minimaal HBO niveau.

Leeruitkomsten van de training?

• De cursist heeft kennisgenomen van wat trauma is en kan dit begrijpen vanuit een neurobiologische context.

• De cursist heeft kennisgenomen van een normale en een verstoorde verwerking en heeft meer kennis over welke klachten kunnen duiden op deze verstoorde verwerking.

• De cursist heeft kennis over de window of tolerance en hoe een teveel aan stress het gedrag kan beïnvloeden.

• De cursist kan andersom gedrag van kinderen lezen als uiting van een teveel aan stress/vanuit deze window of tolerance.

• De cursist heeft meer zicht gekregen op mogelijkheden voor traumabehandeling.

• De cursist heeft zicht gekregen op eigen handelings-mogelijkheden, passend bij de betreffende context en eigen professionele rol.

• De cursist heeft kennisgenomen van naslagwerken over dit thema zoals de richtlijn trauma.

Accreditatie:

• De masterclass Traumasensitief hulpverlenen is geaccrediteerd bij het SKJ voor 12 punten onder kenmerk: SKJ211175.

• De masterclass Traumasensitief hulpverlenen is geaccrediteerd bij Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J)/ NVO Orthopedagoog-Generalist (OG) voor 12,5 punten bij K&J/OG herregistratie onder kenmerk id.: 462402.

Waar?

De trainingen vinden plaats op onze eigen locatie op de Valderenstraat 5, 6163 GC te Geleen. Parkeerplaatsen kunt u vinden in de omliggende straten. Let s.v.p. goed op of parkeren in betreffende straat is toegestaan.

Wanneer?

De training bestaat uit 2 dagen, onderverdeeld in 4 dagdelen:

• Donderdag 27 maart en donderdag 17 april 2025 van

09.00 tot 16.00 uur.  

Kosten:

De kosten voor deelname aan de training bedragen € 549 (incl. lunch).

Iedere deelnemer ontvangt tijdens de training een boek uit de boekenserie Oskar geschreven door Evelien Speel en Christiaan Helmig (www.oskar4kids.nl).

Voor incompany, informatie en aanmelden, mail naar: opleidingen@care4kidz.nl

← Terug naar het overzicht
Heb je vragen over deze functie?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.