Masterclass: Een systemisch kompas in gezinnen

Iedereen die werkzaam is binnen jeugdhulpverlening komt in aanraking met ingewikkelde systemische dynamieken. Belangen en wensen van ouders en hun kinderen of jeugdigen lopen niet altijd gelijk op. Als ze de nood voor hulp onderkennen hebben ze vaak het idee dat het de ander is die hulp moet krijgen met de wens dat die andere zou veranderen. Bij de kennismaking met een gezin stappen we niet enkel bij dat gezin binnen.

We duiken als `t ware in een geheel van netwerken, van invloeden, oud zeer komt om de hoek kijken maar ook toekomstperspectieven kunnen in het hier-en-nu behoorlijk van invloed zijn. Vaak zijn we ons niet eens zo bewust van al die veelvuldige invloeden en zijn we als mens erg geneigd om onze blik te vernauwen naar de oorzaak van het probleem. Als we dat vinden is de weg naar een oplossing misschien ook sneller gevonden en dat idee brengt lucht. De ervaring leert ons echter dat het zo eenvoudig niet is.

Gedurende de masterclass gaan we kijken naar ingangen die wij als hulpverlener kunnen nemen om in zo’n knooppunt -waarin we ons vaak vast voelen lopen- een weg kunnen vinden om voort te gaan. Nog belangrijker is het gesprek waarbij de jongere, de ouder het gevoel heeft van ‘echt contact’. Zich begrepen en gehoord voelen, ook als dat gesprek overloopt van benadeling en frustratie. Hoe dan voort in een constructief klimaat?  

Door wie?

De training wordt gegeven door dr. Ilse Janssen (GZ-psycholoog en systeemtheoretisch psychotherapeut).

Ilse is momenteel werkzaam bij Care4Kidz en werkte tevens als geassocieerd docente binnen de Interactie Academie.

Voor wie?

Voor iedereen met een HBO werk- en denkniveau die binnen jeugdhulpverlening met jongeren en hun ouders/gezin werkt en zoekt naar nieuwe creatieve ingangen om samen met de jongere en zijn/haar gezin verbindend te werken in een bredere context naar welzijnsbevorderende effecten.

Ieder van ons kan dit, je hoeft er geen systeemtherapeut of gezinswerker voor te zijn. Het enige dat nodig is, is een bredere blik.  

Leeruitkomsten van de training?

• De cursist heeft meer zicht op systeemtheoretisch denken, wat 'circulariteit in interacties' betekent.

• De cursist heeft meer inzicht in de aanwezigheid van interpersoonlijke dynamieken en het belang om hier zicht op te krijgen en kan deze naast (mogelijke) intrapsychische thema's plaatsen.

• De cursist is in staat om eigen interpersoonlijke, intergenerationele thema's te zien, te herkennen (het bespreken en uitgebreid stilstaan bij eigen thema’s behoort niet tot het doel van deze cursus) en kan de effecten hiervan meenemen in hun blik die mildheid geeft in het werken met complexe systemen.

• De cursist is in staat om inzet te zien én op te lichten uit probleemverzadigde verhalen waarin veel frustratie, weerstand en benadeling geuit wordt. De cursist oefent hierin met eigen casuïstiek.

• Vanuit het voorgaand ontwikkelt de cursist verbindende taal in het spreken in complexe dynamieken en kan voortgang vinden vanuit een triadische positie om de eigen werkrelatie veilig te stellen.

• De cursist heeft creatieve ideeën opgedaan zowel in het werken met genogrammen, als ook om zo samen met de cliënten tot rijkere gesprekken te komen.

Accreditatie:

• De masterclass Een systemisch kompas in gezinnen is geaccrediteerd bij het SKJ voor 14 punten onder kenmerk: SKJ218408.

Waar?

De trainingen vinden plaats op onze eigen locatie op de Valderenstraat 5, 6163 GC te Geleen. Parkeerplaatsen kunt u vinden in de omliggende straten. Let s.v.p. goed op of parkeren in betreffende straat is toegestaan.

Wanneer?

De training bestaat uit 2 dagen, onderverdeeld in 4 dagdelen:

• Donderdag 20 maart en donderdag 3 april 2025 van

09.00 tot 16.00 uur.  

• Donderdag 25 september en donderdag 9 oktober 2025 van

09.00 tot 16.00 uur.  

Kosten:

De kosten voor deelname aan de training bedragen € 425 (incl. lunch).

Voor incompany, informatie en aanmelden, mail naar: opleidingen@care4kidz.nl

← Terug naar het overzicht
Heb je vragen over deze functie?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.